Banner Interreg 2 seas mers zeeën ICAReS

2 Banner Interreg 2 seas mers zeeën ICAReS

ICAReS

Met elf partners wordt er gewerkt aan de realisatie van een innovatie cluster op het gebied van remote sensing ook wel teledetectie genoemd. Met het organiseren van bijeenkomsten rondom het gebruik van drones binnen de sectoren natuur, agrarisch, civiel en water wordt innovatieve economische groei gestimuleerd.

Remote sensing neemt een vlucht met ICAReS
Na de introductie van GPS is er een groeiende belangstelling om steeds meer gebruik te gaan maken van sensoren om beelden en data van gewas en bodem te verkrijgen. Met als doel om plaatsspecifiek te kunnen gaan managen. Ook wel precisie landbouw genoemd. Hierin bestaan verschillende mogelijkheden. Zo kan door middel van sensoren op de tractor of een werktuig beelden gemaakt worden van gewassen in de directe omgeving van de tractor of het werktuig, dit noemen we near sensing.
Anderzijds is er de afgelopen jaren steeds meer interesse om beelden te maken van het hele perceel zonder het perceel te betreden met een satelliet, vliegtuig, helikopter of drone, dit noemen we remote sensing. Om remote sensing met drones (UAV’s) verder te ontwikkelen en te introduceren in de praktijk, is door de Gemeente Woensdrecht samen met 10 partners uit Nederland, België, Frankrijk en Engeland het project ‘Innovation Cluster Accelerating Remote Sensing’ (ICAReS) gestart. ZLTO is binnen het project verantwoordelijk voor de agrarische sector. In het project nemen ook de sectoren natuurbeheer, infra en water deel. Met als doel grensoverschrijdende netwerken te vormen en te faciliteren van aanbieders van remote sensing en dataverwerking, kennis- en onderzoeksinstellingen, overheden en eindgebruikers.

Wij zoeken
Wij zoeken agrarische ondernemers die ervaring hebben met of willen starten met remote sensing op hun bedrijf. In groepsverband en individueel worden wensen en knelpunten in beeld gebracht om vervolgens met aanbieders, kennis- en onderzoeksinstellingen, mogelijk zelfs van buiten de agrarische sector, te zoeken naar oplossingen, verbeteringen en innovaties bij het gebruik van remote sensing met behulp van drones. Ook het aanpassen van de regelgeving is een belangrijk onderdeel van het project zodat drones eenvoudiger inzetbaar zijn. Hiervoor moeten naar verwachting tests worden gedaan en dat kan eenvoudig door het luchtruim rondom de vliegbasis Woensdrecht daarvoor in te zetten.

Van het verzamelen van data en beelden tot de uitvoering van plaats specifiek managen (bemesten, gewasbescherming e.d.), zijn er grofweg vijf stappen te onderscheiden, met ieder hun specifieke vragen en knelpunten:

Data verzamelen - Datacommunicatie - Interpretatie - Koppelen data/output - Actie/uitvoering

Wij bieden
Deelname in een lokaal en internationaal netwerk van aanbieders van remote sensing en dataverwerking, kennis- en onderzoeksinstellingen, overheden en collega agrariërs, waarin vragen, wensen en knelpunten omgezet worden in oplossingen en innovaties toepasbaar op bedrijfsniveau en deelname aan demodagen, masterclasses en bijeenkomsten over remote sensing en drones.
Ook kunt u uw bedrijf en/of percelen en/of specifieke gewassen beschikbaar stellen voor test- en demolocaties.

Dit project heeft financiering ontvangen uit het Interreg 2 Zeeën programma 2014-2020, mede gefinancierd door het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling.