Leren van elkaar in studiegroep

siebe-a4-jpeg-formaat_dsc9905-1
Gerben van den Broek - Nieuwe Oogst

‘Het is goed dat er aandacht wordt besteed aan de voor- en nadelen van natuurinclusief boeren’, vindt melkveehouder Tim de Wit (23) uit Waspik. ‘Veel gangbare melkveebedrijven willen volgens mij wel meer die richting op, maar niemand weet goed hoe hij dit het beste kan aanpakken. Daarom is het goed om in een studiegroep van elkaar te leren.’


Samen met zijn ouders runt De Wit een melkveebedrijf met 130 koeien op 65 hectare op een terp in de Overdiepse Polder. Dit is een van de 49 bedrijven die hebben deelgenomen aan de studiegroep ‘Kosten en baten transitie melkveehouderij’ van Wij.land.

‘Steeds meer melkveehouders tonen zich bereid om te kiezen voor een vorm van natuurinclusieve landbouw, maar hebben nog geen goed beeld van hoe zij dit het beste kunnen aanpakken. Al gauw wordt gedacht aan minder kunstmest en minder krachtvoer en meer klaver en gras van eigen land. Maar biedt natuurinclusieve landbouw ook financieel een duurzame toekomst voor de boer?’ vraagt de melkveehouder zich af.

‘Wat zijn de kosten en baten van maatregelen zoals het houden van minder koeien per hectare, langer weiden en het verminderen van kunstmest- en krachtvoergebruik? Het is voor Brabantse melkveehouders niet interessant om extensief te worden. Maar velen van hen willen het wel proberen om meer natuurinclusief te gaan boeren’, constateert De Wit.

Informatie delen

Deelname aan de studiegroep kan daarbij een hulpmiddel zijn, stelt de melkveehouder. ‘Zelf werd ik door iemand uit mijn omgeving gewezen op deze studiegroep. Ik ben altijd op zoek naar manieren om te kijken hoe wij ons bedrijf in de toekomst op een goede manier kunnen voortzetten. Het was interessant om met andere melkveehouders bij elkaar te komen en informatie te delen. Maar ook om elkaars cijfers te bespreken en onder deskundige begeleiding te leren van elkaars boekhouding’, vindt hij.

‘Een mooi voorbeeld zijn de voerkosten per 100 kilo meetmelk. Veel boeren staan er niet bij stil dat hier vaak nog veel te halen valt. Zij zijn als het ware een beetje bedrijfsblind geworden. Het is goed dat hier in de studiegroep aandacht aan wordt besteed’, zegt De Wit.

Deelname aan de studiegroep is volgens de melkveehouder niet moeilijk. ‘Natuurlijk kost het tijd om jezelf te verdiepen in het onderwerp en de kosten-batenanalyse goed in te vullen. Maar dat geeft direct een verhelderend beeld, want dan zie je ook je eigen cijfers onder ogen’, zegt hij.

‘Daarnaast vond ik het leuk en leerzaam om bijeenkomsten van de studiegroep bij te wonen, omdat je in contact komt met andere melkveehouders en kunt leren van elkaar. De bijeenkomsten geven mij extra handvatten om vervolgstappen te kunnen zetten op het gebied van natuurinclusief boeren.’

Wij.land zoekt nieuwe deelnemers voor een studiegroep. Meer informatie is verkrijgbaar bij Susanne Dekker via s.dekker@wij.land.